Estergon Kalesi Sancağı
- Fotoğrafta çok net olmasa da bu bölümde Kelime-i Tevhid (lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah) yazılı.
- Ve faddalallâhul mucâhidîne alâl kâıdîne ecran azîmâNisa Suresi 95. ayetوَفَضَّلَ اللّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا
- Deracâtin minhu ve magfiraten ve rahmeten ve kânallâhu gafûran rahîmâNisa Suresi 96. ayetدَرَجَاتٍ مِّنْهُ وَمَغْفِرَةً وَرَحْمَةً وَكَانَ اللّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا
- Allah yâ burhân yazılı mühr-ü Süleymân
- Allah (CC)
- Muhammed (SAV)
- Ebû Bekir (ra)
- Ömer (ra)
- Osman (ra)
- Ali (ra)
- Hilal içinde ve etrafında Fetih Suresi ayetleri 5 defa tekrarlanmıştır.
- Hilal içinde ve etrafında Fetih Suresi ayetleri 5 defa tekrarlanmıştır.
NOT: Resmin üzerindeki açıklamaları okumak için bilgisayarınızdan görüntüleyiniz.
“Tarihimizde önemli yere sahip Estergon Kalesi’nin sancağı, Yapı Kredi Tarihi Arşivi’nde bulunmaktadır. Sancak, bankanın kurucusu Sayın Kâzım Taşkent’e, yurt dışında bulunduğu 1945-1948 yılları arasında hediye edilmiştir. İpek dokuma olan Estergon Kalesi Sancağı çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Ana rengi kırmızıdır, yeşil kuşaklar kırmızıyla dikilerek ve işlenerek bütünleşmiştir. İki yandaki bölümler motif olarak aynı olup laleli bordürlü daire içinde Mühr-ü Süleyman (sekiz köşeli yıldız) ve ortasında geometrik sarı renkle dokunmuş motif görülmektedir. Yeşil ile dokunmuş yerlerde Kur’an-ı Kerim’den ayetler bulunmaktadır. Sancak, 1988 yılında Galatasaray’da bulunan Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi’ne taşınmıştır. 1994 yılında “Yazı ve Tuğra” Osmanlı sikkeleri sergisinde sergilenmiştir. 2003 Mayıs ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile 5 ayrı kültür merkezinde açılmak üzere hazırlanan “Osmanlı Döneminde Türk Kadını – Kadının Çiçeklerle Renklenen Dünyası ve Sanat” sergisi kapsamında Japonya’ya götürülmüş, ilk sergide sergilendikten sonra Japon yetkililerin de teklifi ile restorasyon, konservasyon laboratuvarına verilerek uzun bir işlemden sonra restore edilip arşivimize dönmüştür.
Bilgi metni, Yapı Kredi Sanal Müze’den alınmıştır. Fotoğraf “Yapı Kredi Müzesi” arşivindendir. Fotoğraf için müze müdürü Sn. Nihat Tekdemir’e teşekkür ederim.
Bu sancakla ilgili Şennur Şentürk’ün makalesi bulunuyor. Bu makaledeki bilgilerle sancağın üzerindeki yazılarla ilgili notlar hazırladım.
Bkz. Şennur Şentürk, Estergon Kalesi Sancağı / Az Esztergomi vár lobogója, Türk Macar Tarihi İlişkilerinden Kesitler, 2009, s.77-81.